Albanian Arabic Bulgarian Croatian English French German Greek Italian Japanese Macedonian Norwegian Portuguese Serbian Slovenian Swedish Turkish
Islami në Ballkan

Islami në Ballkan (44)

Sumejja Abdulkadir, është muslimania e parë që arrin të siguroj fitoren dhe të futet në këshillin e qytetit të Milanos.

Published in Islami në Ballkan

Për shkak të mbajtjes së shamisë Ilahije Asani e humbë punën e saj. Pas kësaj, asaj i lindi ideja që të hapë një shitore të modës islame.

Para një viti, këtu dukej gjithçka e shkatërruar», deklaron 35-vjeçarja Ilahije, duke u shtëitur nëpër shitoren e saj. «Unë dhe bashkëshorti im renovuam gjithçka». Të klasifikuara sipas ngjyrave, copat e tekstilit janë të vendosura me kujdes nëpër rafte, ndërsa rrobe të tjera janë të varura dhe të radhitura si është më së miri. Shitorja e rrobeve afër Europaplatz në Bernë të Zvicrës, nuk është e zakonshme: Këtu, pronarja e shitores Asani, që nga hapja në muajin nëntor të vitit të kaluar, shetë rrobe të modës islame. «Është shitorja e parë e këtij lloji në Bernë».

«Salam aleikum», thotë një plakë e shtyer në moshë, e cila e viziton lokalin. «Aleikum salam», ia kthen Ilahije Asani. Me këtë rast, ajo flet në gjuhë gjermane me klienten. Pasi e përcjellë plakën, ajo përsëri ia fillon në dialektin e Bernës. «Kjo që flas në gjuhën gjermane i befason shumicën e njerëzve». Asani jeton kohë të gjatë në Zvicër dhe shumica mendojnë se ajo nuk e njehë gjuhën gjermane, pasi ia shohin shaminë në kokë. Shamia ngjyrë vjollce, vetëm fytyrën ia lë hapur, ndërsa flokët e saj gjenden nën të. Një kontrast i madh i shamisë me ngjyrën e syve të saj ngjyrë kafeje.

Për shkak të gjendjes së rëndë ekonomike, që në moshën dyvjeçare, familja e saj kishte ardhur nga Maqedonia për në Zvicër. Lënia e vendlindjes nuk kishte ndikuar që ajo ta harrojë gjuhën e nënës dhe religjionin. „Jam shumë e lidhur me Maqedoninë“, deklaron ajo për „Der Bund“, transmeton „Shtegu.com“. Familja e saj atje ka një banesë personale për t`i kaluar pushimet e verës në vendlindje, ndërsa ajo dëshiron të qëndrojë edhe më tej në Zvicër. «Tre fëmijët e mi dëshirojnë të kryejnë këtu studimet, pasi në Zvicër ka më tepër kushte dhe gjithçka është më e sigurt“.

Published in Islami në Ballkan

Femrat i bartin çantat e dorës thuajse kudo që shkojnë, por duket se ato mund të jenë të mbushura me më shumë baktere sesa tualeti.

Published in Islami në Ballkan
Faqe 1 nga 15

Reklama e juaj