Shoqata ndihmoni te Varferit

Nata e Kadrit dhe Sadakaja e Fitrit

Hyrje

Dalëngadalë po i afrohemi fundit të Ramazanit, këtij muaji të bekuar e fisnik, atmosfera shpirtërore e të cilit sjell një ndryshim pozitiv në nivel individual e shoqëror. Ramazani që nga dita e parë ofron mundësi të shumta shpërblimi, falje, afrimi tek Allahu. Është muaji që ofertat për ta fituar Xhennetin i ka të hapura gjatë gjithë kohës. E tash, kur po afrohet koha e ndarjes me të, Ramazani ofron shpërblimin më të madh, atë të Natës së Kadrit, që konsiderohet shpërblimi jetësor, e mira më e madhe që mund ta fitojë një besimtar. Kështu, hutben e kësaj dite të madhe të xhumasë, nuk kemi si të mos ia kushtojmë kësaj nate të bekuar, respektivisht vlerës dhe rëndësisë së saj.

Nata e Kadrit

Nata e Kadrit është nata e mirësive, nata në të cilën Allahu e filloi shpalljen e Librit të Tij, Kur’anit. Adhurimi në këtë natë kap vlerën e adhurimit të njëmijë muajve. Në Kur’an, Allahu na flet për këto karakteristika të kësaj nate e thotë:
“Ne e kemi zbritur (Kuranin) në Natën e Kadrit. 2. E kush mund të ta shpjegojë ty se ç’është nata e Kadrit? 3. Nata e Kadrit është më e mirë se njëmijë muaj. 4. Engjëjt dhe Shpirti (Xhebraili), me lejen e Zotit të tyre, zbresin në këtë natë, me të gjitha vendimet. 5. Paqe është ajo deri në lindjen e agimit.” (Kadr: 1-5)
Muhammedi a.s., ka thënë: “Kush falet në Natën e Kadrit, me besim dhe vetllogari, do t’i falen mëkatet e mëparshme.” (Buhariu dhe Muslimi)
Nata e Kadrit quhet me këtë emër për shkak të ‘kadrit’ vlerës dhe pozitës që ka dhe për shkak se në këtë natë bëhet caktimi vjetor i tërë asaj që do të ndodhë brenda një viti. Duke na folur për këtë të fundit, Allahu thotë:
“Në atë (natë të zbritjes së Kuranit) vendoset çdo punë e urtë.” (Duhan: 4)
Për këtë shkak, angazhimi për këtë natë dhe në këtë natë duhet të jetë i madh, sepse është mundësia më e madhe e jetës sonë. Ajshja r.a., transmeton ta ketë pyetur Muhammedin a.s., se nëse Zoti do ta bekonte për këtë natë, atëherë çfarë lutje të bënte? Pejgamberi a.s., i kishte thënë: Thuaj: Allahumme inneke Afuvvun tuhibbu el-afve fa’fu anni! O Allahu im, Ti je Falës, e do faljen, andaj më fal mua!

Sadakaja e Fitrit

Fundi i Ramazanit nuk sjell vetëm shpërblimin shpirtëror. Ramazani është muaj edhe i lëmoshës. Bile, për shkak të madhështisë së muajit, lëmosha në Ramazan konsiderohet të jetë më e mira. Muhammedi a.s. ka thënë: “Lëmosha më e mirë është në Ramazan.” (Tirmidhiu) Këtu mbase qëndron shpjegimi pse Pejgamberi ?, që gjithmonë ishte bujar, në Ramazan e shtonte bujarinë edhe më shumë.
Lëmosha e Ramazanit dallon nga lëmoshat e rëndomta për shkak të normës dhe efektit. Ibn Abbasi r.a., transmeton: “Pejgamberi a.s., e obligoi zekatin e fitrit si pastrim për agjëruesin (nga gabimet eventuale në agjërim) dhe si ushqim për meskinët. Kush e jep para namazit është zekat i pranuar ndërsa kush e jep pas namazit, ajo mbetet lëmoshë e rëndomtë.”

Pra, sadakaja e fitrit është:

– obligim
– jepet për ta pastruar agjëruesin nga gabimet e mundshme dhe të paqëllimta gjatë agjërimit, dhe
– jepet për ta gëzuar një të varfër që edhe ai të mos ndihet keq ditën e festës kur të gjithë kremtojnë përfundimin e muajit të adhurimit.

Të nderuar vëllezër,

Siç e dini, Bashkësia Islame e Kosovës, me institucionet e saja fetare, administrative dhe arsimore, funksionon edhe falë këtij kontributi që besimtarët tanë dhurojnë çdo vit. Institucionet fetare, me më shumë se 800 xhami dhe institucionet arsimore me më shumë se 1000 nxënës e studentë në Medresenë Alauddin dhe Fakultetin e Studimeve Islame, funksionojnë, pas ndihmës së Allahut, edhe falë ndihmës dhe kontributit tuaj. Së këndejmi, sikur edhe herëve tjera, edhe këtë vit apelojmë tek të gjithë ju që këtë kontribut ta jepni në këshillat lokalë të Bashkësisë Islame të Republikës së Kosovës, për të vazhduar bashkërisht rrugën tonë drejt sukseseve, veçmas në fushën e arsimit dhe edukimit fetar.
Bashkësia Islame e Kosovës, si një institucion shpirtëror, rëndësi të madhe i ka kushtuar edhe anës humanitare, për çka ka themeluar tash e sa dekada Shoqatën Bereqeti, e cila është duke kryer mision humanitar gjatë gjithë vitit. Për ta dalluar Ramazanin, kemi organizuar kampanja humanitare, sikur Sofra e Ramazanit, e cila tash e dy vite është duke u realizuar me suksese të larta falë bujarisë dhe humanizmit tuaj. Besimin që na e keni dhënë e kemi çuar në vend dhe do të vazhdojmë tutje me kryerjen e detyrës me përgjegjësinë më të madhe të mundshme. Do të donim të përfitojmë nga rasti dhe tua kujtojmë se që nga paslufta e deri më sot bashkërisht kemi ndërtuar qindra xhami, qindra shtëpi për të pastrehët ose më saktë rreth 400 shtëpi, kemi organizuar aksione për mbledhjen e ndihmave për të prekurit nga sëmundjet që nuk trajtohen në vendin tonë, për viktimat e fatkeqësive natyrore brenda dhe jashtë vendit, kemi shpërndarë ushqime, veshmbathje dhe medikamente mjekësore për nevojtarët brenda dhe jashtë vendit.
Këtë kontratë ndërmjet nesh të bazuar mbi respektin dhe besimin e ndërsjellë duam ta vazhdojmë edhe më tej. Ne do të jemi zëri juaj më besnik dhe dora juaj tek të varfrit. Kështu, ndihma juaj materiale që ofroni në këtë fundramazan, qoftë me sadakatul fitrin, qoftë me zekat, do të nënkupton një përforcim të radhëve tona në fushën e humanizmit dhe të jetës e arsimit fetar.

Për fund,

Për ta përmbyllur Ramazanin suksesshëm na u dashka të angazhohemi në dy fusha, shpirtërore dhe shoqërore, andaj t’i shfrytëzojmë këto ditë që kanë ngelur në namaz, lexim të Kur’anit, lutje, dhënie të lëmoshës, në mënyrë që fundi i Ramazanit të na gjejë të falur e shpërblyer nga Allahu!

Sa i dobishëm ishte ky post?

Klikoni mbi një yll për ta vlerësuar!

Vleresim mesatar 5 / 5. Numri i votave: 1

Asnjë votim deri më tani! Bëhu i pari që vlerëson këtë postim.

LINQET E RRJETEVE SOCIALE - Facebook Ndihmoni Të Varferit