Shoqata ndihmoni te Varferit

Studimi: Temperatura e lartë, shkaku kryesor i mungesës së oksigjenit në liqene

Një studim i ri i botuar në revistën Nature më 3 qershor konfirmoi një rënie të ndjeshme të oksigjenit dhe rritje të dukshme të temperaturave në liqene në rajone të ulëta, të tilla si Evropa dhe Shtetet e Bashkuara të Amerikës, ekspertët i konsiderojnë si shenja paralajmëruese rrezikut për klimën dhe ndryshimet në planet.

Në një artikull të botuar nga gazeta franceze “Le Monde”, shkrimtari Sylvester Huey thotë se studimet e mëparshme kanë paralajmëruar këtë fenomen.
Në vitin 2016, dy studime të mbikëqyrura nga Instituti Kombëtar për Kërkime Shkencore në Quebec, me pjesëmarrjen e studiuesve nga Instituti Kombëtar për Kërkime në Bujqësi dhe Ushqim, mbi historinë e sedimenteve në liqenet e Evropës dhe botës, arritën në përfundimin se liqenet po përjetojnë një rënie në përqindjen e oksigjenit për shkak të “presionit njerëzor”, veçanërisht mbeturinave që dalin nga qendra të mëdha të popullsisë.
Por studimi i ri konfirmoi se rritja e temperaturave janë faktori kryesor në mungesën e oksigjenit dhe përkeqësimin e cilësisë natyrore të jetës në liqenet e butë.
Studimi, i botuar nga revista Nature, u mbikëqyr nga një ekip ndërkombëtar nga Network Lakes Environment Observator Network, dhe përfshiu më shumë se 45,000 mostra uji nga 400 liqene në rajone të ndryshme rreth botës, kryesisht në Amerikën e Veriut dhe Evropë, bazuar në mostra koha që shtrihet midis 1941 dhe 2019.
Shkencëtarët analizuan oksigjenin e tretur në ujërat sipërfaqësorë dhe të thella, si dhe temperaturat e ujit. Studiuesit arritën në përfundimin se përqindja e oksigjenit filloi të bjerë që nga viti 1980, me një normë prej 5.5% në ujërat sipërfaqësorë, dhe rreth 18.6% në ujërat e thella, e cila është më e lartë se shkalla e uljes së përqindjes së oksigjenit në oqeane. /mesazhi.com

Sa i dobishëm ishte ky post?

Klikoni mbi një yll për ta vlerësuar!

Vleresim mesatar 0 / 5. Numri i votave: 0

Asnjë votim deri më tani! Bëhu i pari që vlerëson këtë postim.

LINQET E RRJETEVE SOCIALE - Facebook Ndihmoni Të Varferit