Shoqata ndihmoni te Varferit

HURMAT ARABE

Allahu i Madhëruar duke treguar historine e Mejremes në Kur’an thotë :”E dhembja e mbështëti ate tek një peme hurme . Ajo tha; Ah sa mire do të ishte per mua të kisha vdekur para kësaj e të isha harruar qëmoti. E prej së poshtmi ate e thirri Xhebraili: Mos u mërzit Zoti yt bëri prane teje një përrua. Shkunde hurmen se do të bien ty hurma të freskëta . Ti pra ha, pi e qetesohu.” [Mejrem:23-26]. 

Urtësia mjeksore në këtë ajet lidhet me zgjedhjen e frutave të hurmave të Arabise mes frutave të tjera nga njera ane dhe me lehtesimin qe u bejne ato dhimbjeve gjatë lindjes. Fruti i hurmit përmban lëndë që bëjnë tkurrjen e muskujve të mitres dhe e ndihmojne punën e tyre gjatë muajve të fundit të shtatzanise duke lehtesuar dhimbjet dhe duke pakesuar hemoragjite. Hurmi i Arabise përmban një perqindje të lartë sheqeri kryesisht glukoze, i cili është burimi kryesore i ushqimit të muskujve, e veçanerisht i muskujve të mitres i cili luan rolin kryesore gjatë proçesit të lindjes, duke shpenzuar mjaft energji.

Sot gjinekologet u japin grave shtatzana lengje me perqindje glukoze, përdorimin e këtyre lëngjeve e përmend edhe Kur’ani: “Ti pra ha, pi e qetsohu” , gjë që përben me siguri një mrekulli të Kur’anit. Çdo 100 gr hurm Arabie permban 20% uje, 2,2% proteina , 0,06% yndyra , 7,5% sheqerna ,180 njesi nderkombetare vitamine A , vitamine B , 2,2 miligram nikotamine, 1mg sodium, 790 mg potas, 65mg magnezium 5 mg hekur, 72mg fosfor, 65mg squfur dhe 83mg klor. Perveç këtyre hurmi i Arabise është një pastrues i mirë i zorreve të trasha dhe një stabilizues tensioni gjatë lindjes .

Sa i dobishëm ishte ky post?

Klikoni mbi një yll për ta vlerësuar!

Vleresim mesatar 0 / 5. Numri i votave: 0

Asnjë votim deri më tani! Bëhu i pari që vlerëson këtë postim.

LINQET E RRJETEVE SOCIALE - Facebook Ndihmoni Të Varferit