Shoqata ndihmoni te Varferit

Popullsia muslimane po rritet me shpejtësi në Mbretërinë e Bashkuar

Popullsia myslimane në Angli dhe Uells është rritur ndjeshëm vitet e fundit. Kjo bazohet në regjistrimin e Zyrës për Statistikat Kombëtare (ONS), të publikuar të martën, më 29 nëntor.
Regjistrimi, i cili u mbajt më 21 mars 2021, tregon se popullsia myslimane në Angli dhe Uells është rritur me 44% në një dekadë, që përbën një total prej 6.5% të vendit ose 3.9 milionë të popullsisë totale të vendit janë myslimanë. Është rritur nga 2.7 milionë myslimanë që jetonin në Angli dhe Uells në vitin 2011, ekuivalente me 4.9 për qind të popullsisë.
Këto të dhëna do të thotë se tani ka rreth katër milionë myslimanë që jetojnë në Mbretërinë e Bashkuar nëse merren parasysh edhe popullsia myslimane në Skoci dhe Irlandën e Veriut.
Londra është qyteti me përqendrimin më të lartë të myslimanëve. 15% e londinezëve e përshkruajnë veten si myslimanë ose nga 12.6% në 2021. Kjo do të thotë se më shumë se 1.3 milionë myslimanë jetojnë vetëm në Londër.
Që nga viti 2011, zona me përqindjen më të lartë të banorëve që e përshkruan veten si myslimanë ishte zona e Tower Hamlets me 39.9%, nga 38.0% në 2011. Zona të tjera me një përqindje të lartë të njerëzve që përgjigjen si myslimanë përfshijnë Blackburn, me Darween 35.0 % dhe Newham me 34.8%.
Të dhënat e regjistrimit mbi fenë gjithashtu tregojnë qartë se adhuruesit e feve tradicionale në Angli dhe Uells, që është Krishterimi, kanë vazhduar të bien në jo më shumë se 50%. Vetëm Islami ka regjistruar vazhdimisht një rritje të ndjeshme të ithtarëve.
Duke iu referuar regjistrimit, profesoresha Linda Woodhead parashikon se Islami do të vazhdojë të tregojë rritje të fortë në Mbretërinë e Bashkuar. Ndryshe nga rezultatet e regjistrimit të ONS, Prof. Woodhead llogariti se popullsia myslimane në Angli mund të kishte arritur deri në 8%.
Prof. Woodhead gjithashtu beson se Islami do të ketë një rol të rëndësishëm në peizazhin fetar të Mbretërisë së Bashkuar në të ardhmen, duke vënë në dukje se komuniteti mysliman në Britani përmbush të gjitha kërkesat për t’u rritur ndjeshëm nga pikëpamja e komunitetit, institucional dhe besimit.

Sa i dobishëm ishte ky post?

Klikoni mbi një yll për ta vlerësuar!

Vleresim mesatar 0 / 5. Numri i votave: 0

Asnjë votim deri më tani! Bëhu i pari që vlerëson këtë postim.

LINQET E RRJETEVE SOCIALE - Facebook Ndihmoni Të Varferit